miercuri, 17 noiembrie 2010

Secretele Vaticanului

     Arhivele Vaticanului sunt si au fost una dintre curiozitatile oamenilor, fiecare persoana dorind sa citeasca sau macar sa vada textele secrete care, daca ar fi facute publice, ar schimba omenirea complet sau chiar ar distruge-o. Tocmai de aceea, din secolul XVIII, niciun Papa nu a mai permis nimanui sa ajunga la documentele secrete care nu au voie sa vada lumina zilei.
      In secolul XVIII unul dintre cardinalii care conduceau Sacra Paenitentiaria a interzis accesul la texte.
     In cartea “Blestemul manuscrisului”, aparuta la editura Tritonic, sub semnatura lui Bogdan Hrib si Razvan Dolea, se dezbate exact acest subiect. Conform autorilor, dezvaluirea continutului textelor nu ar avea impact neaparat asupra laturei spirituale a omului, ci fata de istorie, rescriind trecutul.
     Motivele nu au fost foarte clare, insa un alt prelat al acestui ordin, Gabriele Ferretti (1852-1860), a spus ca “textele secrete distrug omenirea daca sunt facute publice”.
     Pana la aflarea continutului textelor din arhivele Vaticanului cercetatorii nu pot decat sa faca speculatii conform carora ele ar contine informatii socante cum ar fi intalniri istorice cu alte civilizatii cosmice si chiar povesti despre civilizatii disparute de pe pamant

Masina submarin

 O  masina  care  trece  printr-o  balta  are  o  mare  surpriza....
 Balta  este  de  fapt  o  mare  groapa....
 Masina  incepe  sa  se  scufunde ...


 Acum  a  facut  trecerea  pe  modul "submarin"
 Probabil  vrea  sa  traverseze  globul  si  sa  iasa  in   Australia ...
O  banala  balta  in  mijlocul  strazii  s-a  dovedit  a  fi  o  capcana  pentru  masina.

Rose Lane

     Fericirea  este  ceva  ce  intra  in  vietile  noastre,  pe  usi  pe  care  nu  ne  amintim  ca  le-am  fi  lasat  deschise.

"Rose Lane"

Fluviul COLUMBIA – SUA

     COLUMBIA, fluviul cu cel mai puternic sistem de hidro­centrale (25 655 MW, din care 23 390 MW în centralele de pe teritoriul S.U.A., iar restul în Canada).

     COLUMBIA, fluviul cel mai important ca debit de pe coasta vestică a Americii de Nord, izvorăşte pe teritoriul Canadei (provincia Columbia Britanică), la 795 m alt., străbate pe o distanţă de 748 km munţii Monachee şi Selkirk (sectoare canadiene ale Munţilor Stâncoşi = Rocky Mountains), pătrunde pe teritoriul S.U.A., drenează Podişul Columbia – Columbia Plateau şi, după ce străpunge bariera Munţilor Cascadelor (Cascade Range), se varsă, la capătul a 1 947 km, în Oc. Pacific.
     Fluviul are un bazin extins (670 810 km2), afluenţii mai importanţi fiind Kootenay, Okanogan, Wenatchee, Spokane, Yakima, Snake (1 609 km), Willamette. Debitul bogat (al doilea în America de Nord, după Mississippi), este relativ uniform în prezent, datorită salbei de lacuri antropice care reţin mult din şocul viiturilor (înainte unda de viitură atingea în lunile de vară până la 35 000 m3/s). Cel mai mare lac, numit Franklin D. Roosevelt, este format în spatele barajului Grand Coolee (terminat în 1942); apele sale pun în mişcare turbinele uneia din cele mai mari hidrocentrale.

Stiati ca ... ? Cutremure, episodul 3

     Scara Richter se foloseste pentru masurarea si raportarea cutremurelor de magnitudine medie in timp ce pentru cutremurele mari se foloseste Scara Moment Magnitude? De regula, cutremurele cu magnitudinea mai mica de 3 se masoara folosind scari mai putin cunoscute, pentru cele cu magnitudinea intre 3 si 7 se foloseste Scara Richter iar pentru cele peste 7 grade se foloseste Scara Moment Magnitude.
     Pe glob sunt folosite in mod uzual nu mai putin de 5 scari care masoara intensitatea, in functie de regiunea si tara la care ne referim? In USA se foloseste Scara Mercalli Modificata, in Europa se utilizeaza Scara Macroseismica Europeana, in Japonia Scara Shindo iar in India, Israel, Rusia si statele CIS se foloseste Scara MSK-64.
     Prima scara care masura intensitatea unui cutremur a fost Scara Rossi-Forel, introdusa spre sfarsitul secolului XIX? Ea a fost inlocuita in 1902 de Scara Mercalli, in prima ei forma, insa unele tari, cum este Filipine, inca mai folosesc Scara Rossi-Forel.

Sotia inselata ...

- Doamna, stiti ca sotul dv. va inseala?
- Bineinteles, stiu cu cine, stiu unde si cind, dar inca nu mi-am dat seama cu ce...
 

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin