sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Gabriel Garcia Marquez

Vor  exista  mereu  oameni  care  te  vor rani,  asa  ca  trebuie  sa-ti  pastrezi  increderea  si  doar  sa  ai  mai  multa  grija  in  cine  ai  incredere  si  a doua  oara.

"Gabriel Garcia Marquez"

CHESAPEAKE BAY – SUA

CHESAPEAKE BAY, cel mai lung complex pod-tunel (28,4 km), situat în S.U.A. (statul Virginia).

     Construit timp de 42 de luni (1958-1964) şi deschis traficului auto la 15 aprilie 1964, complexul face legătura, peste golful-estuar Chesapeake (311 km lungime) din NE S.U.A., între oraşul Norfolk şi Cape Charles (Pen. Delmarva) şi este format dintr-o alternanţă de poduri şi tunele. Podurile (estacada) traversează apele golfului (la contactul cu Oc. Atlatnic) şi ramificaţiile acestuia (North Channel şi Fisherman), având o înălţime variabilă faţă de oglinda de apă, pentru a permite accesul navelor în porturile de pe malul golfului (Baltimore, Norfolk) şi o parte carosabilă de 8,5 m. Cel mai lung sector de pod este Trestie C (7,34 km).
     Patru insule artificiale marchează capetele celor două tuneluri săpate sub canalele maritime Thimble Shoal şi Chesapeake; ambele tuneluri au mai mult de 1 500 m fiecare, mai lung fiind tunelul de sub Thimble Shoal Channel (1 750 m).



Harta  golfului Chesapeake Bay

Stiati ca ... ? Condimente, episodul 2

     Comertul cu condimente a stat la baza prosperitatii unor state ca Venetia sau Portugalia, in perioada Evului Mediu? Venetia a detinut la inceput monopolul pe rutele de comert cu Orientul Mijlociu, fapt care a dus la o prosperitate remarcabila a acestui mic stat in acea perioada. Controlul asupra rutelor de comert cu condimente a fost si motivul principal al celebrei expeditii a lui Vasco da Gama din 1499.
     Conform unui grup de cercetatori de la Universitatea Cornell, motivul pentru care oamenii au inceput sa gateasca mancaruri condimentate si picante este acela de a se proteja in fata microbilor, bacteriilor sau ciupercilor pe care alimentele le pot dezvolta mai ales in tarile cu climat calduros? Astfel se explica si de ce popoarele care locuiesc in zone foarte calde ale planetei (Mexic, India, Orientul Mijlociu etc) obisnuiesc sa manance mai picant decat europenii.
      Exista standarde de certificare (ISO) si pentru condimente? Astfel, standardul ISO 959-1 cuprinde normele de certificare pentru piperul negru in timp ce ISO 959-2 face referire la norme similare dar aplicate piperului alb.

Am citit ...

Acum cincisprezece zile am citit ca fumatul te poate ucide.
A doua zi, m-am lasat de  fumat.

Acum douasprezece zile am citit ca, consumata in exces, carnea te  poate ucide.
A doua zi, m-am lasat de  mancat carne.

Acum opt zile, am citit ca bautura te poate ucide.
A doua zi, m-am lasat de  baut.

Ieri am citit ca sexul te poate ucide.
Azi dimineata m-am lasat  de citit...
 
Si am aruncat si ochelarii sa fiu sigur ca nu ma reapuc... 

Felicitari Craciun

Chaplin's Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin